Højsommerkursus
27. juli – 2. august 2025 (uge 31)
Sommeren er stadig på sit højeste, når vi slår dørene op for en uge med faglig og personlig forkælelse og fordybelse.
Du vælger ét af fire fag:
Friluftsliv
Keramik og Æstetik
Meditation og Natur
Bevægelse med bevidsthed
At meditere, bruge kroppen, være i naturen, synge eller skabe ting i ler vækker og stimulerer sanserne. Det kræver vågenhed og opmærksomhed i krop, stemme, øje og sind.
Uanset hvilket fag du vælger at fordybe dig i, vil du lære noget om at være til stede i nuet med en større grad af sanselighed og intenst nærvær.
Fagligheden, som vi prioriterer højt på kurset, garneres med tid til dig selv i en afslappet atmosfære og krydres med masser af sang, natur, sol, vand, vind, vandring, badning, nydelse og et væld af økologiske, kulinariske oplevelser.
Velkommen til et kursus med æstetik, ro, frodighed og forkælelse samt en passende portion improvisation og vildskab!
De fire fag
Friluftsliv
I friluftsliv lader vi naturen stimulere vores sanser. Vi forsøger at slå tankerne fra ved at bruge kroppen, men vi stopper også op og reflekterer over, hvad vi har gang i. For hvad er friluftsliv egentlig? Hvorfor gør vi det? Hvad tager vi med hjem fra naturen, og hvad lader vi blive derude? Igennem forskellige aktiviteter i naturen skal vi i fællesskab blive klogere på alt dette.
Friluftsliv er for dig, der længes efter en uge med store smil og sure tæer. Kurset kræver ingen særlige forudsætninger udover lysten til at være aktiv i naturen – alene og sammen med andre. Vi tilpasser så vidt muligt aktiviteterne til den enkelte deltager.
Underviser:
Nikolaj Dyhr. Lærerstuderende og naturelsker. Har studeret friluftsliv i Norge og tabte et stykke af sit hjerte deroppe.
Meditation og Natur
Meditation er bevidsthedens naturlige tilstand. Det er en tilstand, som bevidstheden kan lide at være i – en tilstand, som mange længes efter, og som hele tiden ligger i os som en mulighed. Ikke desto mindre synes mange, det er svært at finde ind i meditation, og at det er en udfordring at få den til at fylde mere i dagligdagen. På kurset får du inspiration til at overkomme den velkendte kløft mellem meditation og hverdagsliv.
Krop og natur er omdrejningspunkter for kurset. Vi vil meditere ’på puden’, men også finde ind i meditation gennem forskellige fysiske aktiviteter.
Vi arbejder med krop, åndedræt og sanser. Og vi mediterer både inde og ude, hvor vi lader os inspirere af den kraft og energi, naturens elementer rummer. Målet er, at du bliver klogere på, hvad meditation er for DIG.
Der veksles mellem oplæg, kropslig udfoldelse og meditationsøvelser. Og du skal have lyst til både at sidde stille, bevæge dig samt komme ud i naturen.
Underviser: Kirsten Sander Østergaard. Uddannet sang- og musikpædagog. Leder af Skolen for Krop og Bevidsthed, www.kropogbevidsthed.dk. Lærer på Odder Højskole i fagene ’Krop og Bevidsthed’, Meditation, Drømme, ’Dig og Mig’, Yoga, ’Krop og Stilhed’, Vinterbadning, ’Krop, Kost og Sanser’ samt Massage.
Bevægelse med bevidsthed
Mange forbinder bevægelse med fysisk træning og motion. Men bevægelse er meget mere end dét: Det er manifestationen af at være i live med alt, hvad det indeholder.
Du kan have mere eller mindre bevægelse i dit liv – og mere eller mindre liv i din bevægelse. Det handler om bevidsthed og om at finde ud af, hvilke normer, vaner og begrænsninger vi lader os styre af, når vi bevæger os i og gennem livet.
Vi vil udfolde os kropsligt: til musik, i naturen, med høj og lav intensitet, kraftfuldt og blidt, alene og sammen. Vi går til det med en legende og nysgerrig indstilling, for i legen kan nye muligheder og perspektiver åbne sig.
Du får oplæg om kropsbevidsthed og bevægelsespsykologi, og vi undersøger, hvordan vi bruger, behandler og tænker om kroppen. Der er intet krav om god fysisk form, men vi tager udgangspunkt i fysisk udfoldelse, så alvorlige skader kan gøre det vanskeligt for dig at deltage.
Underviser: Ditte Liv B. Lauridsen. Psykomotorisk terapeut og Groove dance facilitator, tidligere fitness-instruktør. Underviser på Psykomotorikuddannelsen i Randers, VIA University College.
Gæsteunderviser: Manja Harsted Flammild, Psykomotorisk terapeut, Mindful Moving instruktør, master i Idræt og velfærd, diplom i vejledning. Lektor på Psykomotorikuddannelsen i Randers, VIA University College.
Keramik og Æstetik
Kom og skab udtryk i skulpturelle former eller brugsting i ler. Du får en grundig gennemgang af, hvad leret kan og kommer til at arbejde med modellering, pladeteknik og overfladebearbejdninger. I løbet af ugen laver vi små forsøg og opgaver med sanseligheden i fokus. Gennem inspirationsoplæg får du viden om ler som materiale samt en indføring i dets mange æstetiske muligheder, så du kan udforske materialet selvstændigt og følge din egen inspiration til dørs.
Vi udforsker både form, struktur og tekstur samt muligheden for at dekorere med begitning og glasurer. Sammen forvandler vi leret til keramik gennem forskellige brændeteknikker, herunder raku.
Der kræves ingen forudsætninger bortset fra lysten til at få fingrene i leret samt arbejde med form, strukturer og farver.
Materialeudgift: ca. 300,- alt efter forbrug.
Undervisere:
Amalie Vöge Jensen. Uddannet fra Det Kgl. Akademis afdeling på Bornholm (2019) og Kunsthøgskolen i Oslo (2022). Selvstændig keramisk kunstner.
Jeppe Søndergaard Hansen. Uddannet fra Det Kgl. Akademis afdeling på Bornholm (2018) og fra Det Kgl. Akademi i København (2020). Selvstændig keramisk kunstner og meddriver af det keramisk orienterede udstillingssted Peach Corner, Frederiksberg.
Workshops
Ud over dit fordybelsesfag, som du får undervisning i hver dag, kan du i løbet af ugen vælge forskellige workshops. De understøtter fordybelsesfagene, så du har mulighed for at få mere af det samme. Men du kan også vælge workshops, som giver dig et pust fra dit fordybelsesfag. På den måde kan du snuse til de andre fagområder og få de inputs, du har behov for i løbet af ugen.
Du kan vælge mellem følgende workshops:
Kor
Mærk glæden ved fællessang, kor og kanons. Kor er for ALLE, der har lyst til at synge, synge, synge….
Vandring
Oplev det skønne Østjylland til fods på en vandretur langs kysten i Marselisborgskovene. Der er mulighed for at vandre i stilhed med plads til sanseindtryk, meditation og væren – men også til en is og en dukkert.
Gøgleri
Find dit indre legebarn frem. Prøv kræfter med forskellige former for jonglering og gøgleri og opdag, hvor nærværende du bliver!
Blid bevægelse og afspænding
Vis din krop venlighed og omsorg gennem guidede øvelser. Vi slutter med afspænding, hvor vi inviterer nervesystemerne til at falde helt til ro.
Macramé – lav din egen drømmefanger
Med en simpel knytteteknik kan du kreere din personlige drømmefanger. Udover at skabe dit eget produkt vil du opleve det flow, som processen med garnet kan føre dig ind i, når du står under et af skolens æbletræer og knytter knuder.
Dans og sans
– en vej ind i kraft og livslyst.
Forankret og forbundet
Hvordan er vi i sociale fællesskaber uden at miste kontakten med os selv? Få erfaring med forankring og forbundethed på én og samme tid. Dynamisk bevægelse, øvelser og refleksioner.
Lav en kop
Gå i keramikværkstedet og kreer en kop til minde om denne sommer!
Stemmekraft
Forbind din vejrtrækning med udtale, sproglyd og personlig fremtræden. For alle, der har nogen erfaring med mundtlig formidling.
Groove
En dansetime, hvor det er umuligt at gøre det forkert!
Vi bruger mange forskellige musikgenrer og dansestilarter, og du får udstukket nogle grundbevægelser, som giver en skøn følelse af fællesskab. Men hele vejen igennem gælder grundreglen: Du gør det på DIN måde!
Sved på panden og fysisk træning på en sjov og anderledes måde.
Natur og Nærvær
Naturen er vores oprindelige habitat. Vi ER natur. Mange af os mærker gavnlige effekter af at være i naturen – eller vi mærker, at naturen udfordrer os, taler til os og beroliger os. Gennem sanselige, legende og rolige øvelser skal vi udforske, hvad der kan ske, når vi overgiver os til øjeblikket i naturen.
Morgenbadning, yoga og aftenmeditation
Er du morgenfrisk? Begynd dagen med en dukkert og/eller morgen-yoga.
Slut dagen af med meditation og et stykke stille musik – eller hyg dig ved bålet.
Og så er der selvfølgelig morgensamling og aften-arrangement hver dag.
Øvrige undervisere:
Helge Teglgaard. Højskolelærer og talepædagog. www.taleboblen.net
Se skolens faciliteter
Info om priser
I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning, foredrag og udflugter.
Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer og entreer.
Skolen har egen idrætshal, som kan anvendes frit. Ketsjere, bolde og egnet fodtøj må medbringes.
Priser 2025
Enkeltv. 5800 kr. – Dobbeltv. 4800 kr.*
Enkeltv. 5500 kr. – Dobbeltv. 4500 kr.**
Sovesal: 3500 kr. – Dagelev: 3600 kr.
Eget telt: 3500 kr.
*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.