KunstHåndVærk
29. juni – 5. juli 2025
En uge med alt det hænder kan
På sommerkurset KunstHåndVærk vælger du et af fire fag:
Broderi
Tegning
Urtekraft
Keramik
Her foruden har vi tilrettelagt en stribe inspirerende workshops og oplæg – hvor du kan lære mere om bl.a. Craft Psychology, øve dig i at stable sten på stranden eller lærer meget mere om portrætfotografiets kunst – og så har vi inviteret en nano-ølbrygger forbi.
KunstHåndværk er en sommeruge, hvor vi boltrer os i kreative, håndgribelige processer, og hvor enhver – begynder og øvet – kan blive bedre til sit håndværk eller blive inspireret til at gå i gang med en ny, livslang syssel.
Magiske øjeblikke opstår, når du fortaber dig i materialet, i broderiets magi, i lerets formbarhed eller brændenældens stikkende smag
Vores ambitionen er, at du efter kurset ikke kun får lettere ved at integrere KunstHåndVærk i din hverdag, men at du også får inspiration til nye områder, hvor dine hænder kan gøre dig gavn og skabe oplevelser med æstetisk værdi.
Vi glæder os til at arbejde sammen med dig på Odder Højskole!
De fire fag på KunstHåndVærk
Broderi
Vi eksperimenterer med et ældgammelt kunsthåndværk, Broderi. Alle broderier giver tråd til historier, smukke, krævende, finurlige. Sammen finder vi lige præcis det, der inspirerer dig.
Vi fortæller med broderitråden på stof af enhver art, papir, nye og gamle fotos; på hullet i trøjen eller bukserne, på stoftasken eller klokkestrengen, puden eller skjorten. Du broderer både i hånden og på symaskine, og du prøver sunprint og transfer og meget, meget mere.
Broderi kræver ingen forudsætninger. Du skal blot komme med din lyst til at fordybe dig og til at eksperimentere med metoder og materialer. Så broderer vi billeder ud af dét.
Underviser: Ellen Gerd Lindblad, Odder Højskoles garant for, at alt vi gør er smukt; samt lærer i alverdens designfag.
Tegning
Lille og snirklet, bred og elegant, stejl eller liggende. Vores håndskrift er dybt personlig og individuel.
Tegning er et anderledes skriftsprog, men et lige så unikt aftryk af vores personlighed. At tegne handler om at se. At forstå det vi ser, og at beskrive det i et system af linier, punkter og flader. Som bogstaver, ord og tegn.
Det tegnsprog skal vi udvide og udvikle, mens vi tegner og tegner, og fordyber os i smukke former, fra mælkekarton og træstub, til selvportræt og landskab.
Styrken i tegning er enkelheden. Der behøves ingen særlige avancerede teknikker, motorikker eller intellektuelt overskud. Koncentration og nærvær er det aller vigtigste.
Underviser: Mogens Kæseler. Odder Højskoles største poet med blyant, klaverspil og ord.
UrteKraft
Hvordan kan en brændenælde få din høfeber helt væk? Og hvorfor kan en mælkebøtte støtte din lever? I Urtekraft skal vi arbejde med Danmarks vilde urter. Vi skal undersøge, hvordan planter blev brugt for hundrede år tilbage, og hvordan de bruges medicinsk i dag.
På kurset lærer du om urternes historie og så lærer du, hvordan du selv kan bruge planter til at støtte dit helbred.
Vi skal sanke i naturen, besøge Danmarks største økologiske urtehave, og så skal vi lave dit helt eget naturlige apotek til at tage med hjem – med din urte-te, tinktur, kropsolie, eddike og salt.
Når ugen er omme, kan du finde, bruge og nyde naturens vilde urter. Og skulle du få lyst, vil du også kunne skabe din egen smukke og nyttige, medicinske urtehave.
Underviser: Line Hassal Thomsen har undervist i journalistik på Odder Højskole. I de seneste fire år har hun studeret plantemedicin og kan i dag kalde sig herbalist og phytoterapeut.
Keramik
Har du en lille formgiver i maven, er træt af standard Ikea-krus, eller søger du bare en kreativ udfordring, så er vores keramikfag det perfekte valg for dig.
Vi har designet Keramik til at udfordre og udvikle din kreativitet. Under kyndig vejledning får du mulighed for at afprøve en bred vifte af keramiske teknikker og lerarter. Fra modellering og formning til de mere avancerede udfordringer ved drejeskiven.
Underviser: Susanne Givskov er uddannet keramiker med en passion for lerets verden.
Hverdag på KunstHåndVærk
Vi byder jer velkomne søndag den 29. juni mellem 15 – 17.
I ankommer og får jeres værelser, og vi spiser sammen og har en lille samling i skolens foredragssal.
Hver morgen i ugen har vi morgensamling i skolens foredragssal. Ingen højskole uden sang og gode historier.
Herefter går vi i gang med hænderne! Ved tilmelding vælger du et af vores fire fag, som du kommer til at arbejde med hver dag.
Herudover har vi arrangeret workshops i en stribe andre grene af kunsthåndværket. Dem skriver du dig på, når du er på skolen. Det er frivilligt, om du vil deltage i ugens workshops.
Alle aktiviteterne afbrydes af mad fra vores fantastiske køkken. Vi har ingen mærker, men serverer mad, der fortrinsvis er økologisk og med masser af grønt. Du kan angive i din tilmelding, om du har særlige behov vedrørende diæt.
Workshops & arrangementer
Anne Kirketerp, ophavskvinde til CRAFT PSYCHOLOGY
Anne Kirketerp, Håndarbejdslærer, Psykolog, Ph.d. er selv både forsker og kunsthåndværker. Hendes erfaring og forskning fortæller hende og os, at vi får det godt af at arbejde med vores syssel. Vi glemmer alt andet for et stykke tid, når vi helliger os arbejdet med håndværk. Men hvorfor er det sådan? Hvad er psykologien bag?
Hør om 6 års forskning om alle de sundhedsfremmende fordele det har at arbejde koncentreret med dine hænder. Og hør det videnskabelige argument for. hvorfor det er vigtigt at have 10 projekter i gang samtidig!
Tag dit igangværende projekt med i salen, når Anne giver os sit oplæg. https://annekirketerp.dk/
Hans Stokholm Kjer, Danmarks næstbedste stenstawler
Hans øver sig i at lave værker i natursten, som holdes sammen af tyngdekraften og intet andet. Det er et arbejde med balance, forgængelighed og bygningskonstruktionsmæssige principper.
På KunstHåndVærk møder vi hans ved stranden, tirsdag aften. Vi skal stawle sten, bygge en varde, tænde bål deri – og nyde vores medbragte kaffe. For de, der har lyst, er der badebro til en aftensvømmetur. https://www.facebook.com/Stenstawler/
Casper Dalhoff, fotograf
Workshop, det gode portrætfoto med din mobil
Casper Dalhoff har gennem 30 års virke og vejledning af andre leget med fotografiet. Nu får du muligheden for at kigge med og dykke ned i hans imponerende værktøjskasse. Caspers valgsprog fik han fra sin mester, Per Folkver (1953-2014). Pers budskab var ”Du skal tage ansvar for det lort, du laver…”. Casper har oversat lærersætningen til en ansvarlig kærlighed til dem, som han fotograferer.
På vores workshop vil Casper demonstrere, hvordan du kan tage et godt, vellignende, rammende portrætfoto med din mobil.
Oplæg, Pressefoto som kunsthåndværk
I foråret 2024 udgav BookLab Casper Dalhoffs bog ’Normal’. I 25 år har Casper besøgt Sølund, Danmarks største hjem for mennesker med vidtgående fysiske og psykiske handicap, og dokumenteret livet der. Dette værk udgør et stykke visuel danmarkshistorie – en upoleret fortælling om den verden af krøllede og skæve sind, de færreste af os kender til. Det giver et indblik i, hvordan vi i Danmark tager os af mennesker, der ikke er født som de fleste.
Værket stiller spørgsmål ved vores opfattelse af “normalitet.”
Billederne er tidligere blevet præmieret med en førsteplads ved World Press Photo i kategorien Daily Life Stories, en førsteplads i kategorien Community Awareness Award ved Pictures of the Year (POYi) og Best of Photojournalism (NPPA), samt hædersbevisninger ved Årets Pressefoto i den åbne klasse og Årets Danske Hverdagsbilleder. http://www.casperdalhoff.dk/
Vithardt Villumsen, designer
Work shop, Teksturstrik og Teksturdesign
Strik er fuld af leg og muligheder, og selvom det ser svært ud, behøver det ikke at være det. Det enkle er ofte mere effektfuldt end det superkomplicerede.
Med udgangspunkt i forskellige masketyper eksperimenterer vi os frem til nye, anderledes og helt personlige teksturmønstre. Vi begynder med i fællesskab at gennemgå forskellige masketyper, inden vi kaster os over eksperimenterne. De mest utrolige ting kan komme ud af enkle maskekombinationer.
Alle deltagere skal medbringe garn, ca. til pind 4, gerne to nøgler i hver sin farve, og pinde der passer til.
Vithard er strikkedesigner og tekstilkunstner og har virket i 15 år – men strikket altid! Vithardt var dommer i Den Store Strikkedyst. Han er optaget af at undersøge og udforske, hvad der lader sig gøre med to pinde og noget tråd. Vithard spinder også og har spundet både traditionelle garner og højst utraditionelle, f.eks. garn der vokser karse ud af.
I 2017 udgav Vithard den innovative strikkebog ’TEXPERIMENTURE’. https://www.instagram.com/vithard/
Rie Takeuchi, kunsthåndværker
Rie Takeuchi skifter materialer, når det udtryk, som hun gerne vil have frem, kræver det. På workshoppen hos os skal vi arbejde med papir. Vi skal klippe og folde, flette, flippe – og måske når vi også at montere. Ries papirfugle er nærmest mere livagtige en de fugle hun møder ved Vesterhavet, hvor hun bor.
Rie Takeuchi eller Rie Rolighed har sin kunstneriske uddannelse fra Japan, hvor hun er født.
Hun arbejder i Vestjylland og har deltaget i et væld af udstillinger og projekter, hvor hendes kunsthåndværk bidrager til at fortælle fine historier. https://rietakeuchirolighed.com/
Hanne Krogh, kok
Torsdag aften svælger vi vores søde tænder og lyst til at pynte op. Sammen med Hanne Krogh, som er underviser på højskolen og køkkenchef, vil vi gå amok i kager og delikate drikke. Vi smager og pynter og eksperimenterer med fingre og ganer. Noget spiser og drikker vi på stedet, resten kommer til at optræde til vores ferniseringer og fest om fredagen.
Se skolens faciliteter
Info om priser
I prisen er inkluderet en uge på Odder Højskole med fuld kost og logi, sengelinned og håndklæder, samt undervisning og foredrag.
Prisen omfatter ikke udgifter til eventuelle materialer.
Skolen har egen idrætshal og fitnesslokale, som kan anvendes frit. Husk blot passende tøj.
Priser 2025
Enkeltv. 5800 kr. – Dobbeltv. 4800 kr.*
Enkeltv. 5500 kr. – Dobbeltv. 4500 kr.**
Sovesal: 3500 kr.
*Nye bygninger med toilet og bad på værelset. **Ældre bygning med bad på værelset og toilet på gangen.